Sunday, May 08, 2011

**** KERABU TAUGEH DAN SPAGHETTI OLIO ****

BAHAN-BAHANNYA


*300 gm taugeh - basuh dan celur sekejap dgn air panas dan toskan
*1/2 kg kerang - direbus dan diambil isinya
*sedikit daun pegaga - dihiris halus2
*4 tangkai daun kesum - dihiris halus2
*1/3 cawan beras - digoreng tanpa minyak hingga garing sedikit - dikisar halus
*4 tangkai cili kering - direndam air panas dan tumbuk lumat
*4 - 5 biji bawang merah - hiris halus
*1/3 cawan santan pekat
*1/4 cawan kerisik
*sedikit air asam jawa
*garam secukup rasa
*Hirisan cili padi (jika suka, yang ni mat tambah sendiri)


CARA MEMBUATNYA :-)


1.Campurkan semua bahan kecuali beras goreng, garam, santan, air asam jawa dan kerisik. Gaul rata dulu.
2.Setelah rata baru dicampurkan beras goreng, air asam jawa, santan, kerisik dan garam. Gaul mesra dan seimbangkan rasa.........selamat mencuba


CATATAN:-  seelok2nya bancuh 20 minit - 30 minit sebelum dihidangkan... 
==================================================


SPAGHETTI OLIO

 BAHAN-BAHANNYA :-)
 
100 gram spaghetti
1 biji bawang holland (bawang besar kaler kuning), didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/4 biji green capsicum, dadu
1/4 biji red capsicum, dadu
4-5 biji cili padi, dititik (optioanl)
1/2 camca teh herba Basil (jenis kering dalam botol)
1 helai bay leaf
5 biji buah zaitun hijau
5 biji buah zaitun hitam
6 ekor udang besar, dibersihkan
1 biji tomato merah, didadu
Garam secukup rasa
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak zaitun biasa, bukan jenis "extra virgin")

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan spaghetti, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih dan bay leaf, tumis hingga layu dan masukan tomato. Masak hingga tomato lembut. Tambah udang, red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
  3. Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan...

0 comments:

 

~~~My Lovely & Beauty Stitch~~~ © 2008. Design By: SkinCorner